Pregled očne mrene

Početna stranica » Pregled očne mrene

Pregled očne mrene / katarakte

Otkrijte kataraktu na vrijeme

Katarakta je zamućenje leće unutar oka koje uzrokuje smanjenje vida te se ne može ispraviti jednostavnim nošenjem leća ili naočala. U moderno opremljenoj poliklinici na Trešnjevci u Zagrebu obavite kompletni pregled i saznajte imate li sivu mrenu.

Imate li neke od simptoma:

  • Mislite da trebate nove naočale?
  • Vidite točkice pred okom?
  • Vid vam je zamagljen?
  • Osjetljivi ste na jaku svjetlost?
  • Boje vidite zatamnjeno?

Ako je odgovor na neko od ovih pitanja potvrdan, moguće je da imate mrenu, ali ne brinite – danas se gotovo svaka osoba s mrenom može brzo i jednostavno operirati.

Glavni cilj pregleda

Kako bismo bili sigurni jeste li kandidat za operaciju sive mrene, potrebno je napraviti kompletan specijalistički pregled očiju.

Glavni cilj pregleda je odrediti pravu intraokularnu leću koja će se ugraditi nakon što se ukloni mrena.

Trajanje pregleda

30 – 45 min

Obavite sve na jednom mjestu bez čekanja!

U ugodnoj atmosferi Poliklinike dr. Ritz možete obaviti sve na jednom mjestu.

Odmah ste na redu – obavite pregled, operaciju i ostalu obradu u moderno opremljenoj klinici na Trešnjevci, u centru Zagreba.

Kako izgleda pregled?

Kompletni specijalistički oftalmološki pregled prije operacije sive mrene uključuje:

Biomikroskopiju
Pregled prednjeg segmenta oka

Vidna oštrina
Mjeri se sposobnost oka da uoči sliku u fokusu na određenoj udaljenosti te da prepozna sitne detalje. Snimanje se radi pomoću refratkometra i subjektivno čitate slova sa izmjenom stakalaca.

Pregled očne pozadine
Oftalmoskopom se pregledava mrežnica sa žutom pjegom, vidni živac, krvne žile mrežnice i staklovina.

Mjerenje očnog tlaka
Visok očni tlak je bez simptoma, stoga ga je potrebno redovito kontrolirati.

Biometrija
Određivanje veličine i jakosti leće koja se ugrađuje uz pomoć naprednog IOL Master uređaja (proizvođača Zeiss)

Iskustva

Što kažu naši pacijenti

Dr. sc. Liana Ritz

Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić rođena je i školovana u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te specijalizirala oftalmologiju.

Magistrirala je s temom “Usporedna implantacija različitih vrsta intraokularnih leća” a doktorirala s temom “Evaluacija poremećaja funkcije oka nakon liječenja prijeloma orbite”.

Najčešća pitanja

Katarakta je zamućenje ljudskog oka, nalazi se između prednjeg i stražnjeg dijela oka. To je zamućenje očne leće, što uzrokuje loš vid. U tom slučaju gubi se prozirnost leće, a vidna funkcija postupno slabi. Katarakta može biti prirođena ili stečena, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 55 godina. Zbog toga se za kataraktu kaže da je bolest starijih osoba, iako se javlja i kod djece, ali puno rjeđe.

Istraživanja pokazuju da polovica stanovništva ima mrenu do 65. godine, a većina do 75. godine. U rijetkim slučajevima djeca mogu imati kongenitalnu kataraktu. Ovaj problem se obično javlja u trudnoći, ako je majka bolovala od malih boginja (Rubella) ili ovčjih boginja (Varichella), ali ponekad su i nasljednog tipa.

Sve operacije uključuju određeni rizik. Odabir iskusnog oftalmologa smanjit će rizik od operacije.

Katarakta se uklanja malim rezom u oku. Postoje tri metode uklanjanja katarakte: lasersko uklanjanje, ultrazvuk ili neko drugo kirurško rješenje. Pregledom u našoj Polikinici utvrdit ćemo koje je najbolje rješenje za vas.

Dok su neke katarakte blage i nemaju simptoma, većina može uzrokovati zamućenje ili zamračenje vida. Samo vam vaš oftalmolog može reći imate li kataraktu. Obratite se svom oftalmologu ako primijetite bilo kakve promjene u vidu.