Biometrija

Biometrija je pretraga kojom mjerimo veličinu i zakrivljnost oka koristeći se naprednim uređajem Zeiss IOL Master 500

Što je biometrija?

Biometrija je test kojim se mjeri veličina i zakrivljenost oka. Služi za kalkulaciju jačine leće koja se ugrađuje u oko prilikom operacije katarakte i refraktivne ugradnje leća.

Kako izgleda pregled?

Biometrija je bezbolna i neinvazivna procedura koja traje svega par minuta. Nakon kapanja anestetika u oko, postavljate glavu na naslon uređaja za mjerenje i gledate u svjetlo. Biometrija se može napraviti pomoću ultrazvučne ili optičke tehnologije.

U Poliklinici Ritz koristimo Zeiss IOL Master 500, najnapredniji uređaj svjetski renomiranog njemačkog proizvođača oftalmološke opreme. Aparat Zeiss IOL Master 500 mjerimo:

  • Aksijalnu dužinu oka
  • Zakrivljenost rožnice
  • Dubinu prednje sobice i širinu rožnice

Za pacijente koji imaju jako staru, tvrdu kataraktu, mjerenje pomoću IOL Matera nije moguće. Njima se mjerenje vrši pomoću ultrazvuka. Ultrazvučna sonda se stavi na anesteziranu rožnicu da se dobije aksijalna dužina oka.

Nositelji kontaktnih leća

Ako nosite kontaktne leće, prije biometrije ih je potrebno skinuti:

  • Meke zamjenske leće – 24h prije pregleda
  • Meke dvotjedne ili mjesečne – 48h prije pregleda
  • Leće za produženo nošenje – 1 tjedan prije pregleda
  • Polutvrde leće – 2 tjedna prije pregleda

Što klijenti kažu o nama?

Preporučam svima, stručna doktorica, vedra duha i divnog osmijeha! Svo osoblje za pet!"
Katica
Doktorica je izrazito ljubazna i stručna. Za svaku preporuku. Došla sam na pregled 15 minuta ranije i bila sam na redu u roku 5 minuta."
Martina
Sve pohvale na tim. Pregled stručan, a ono najvažnije što termin dobijete u roku od 10 dana što se preko uputnice čeka 10 mjeseci."
Ankica