Operacija sive mrene (katarakte)

Početna stranica » Operacija sive mrene (katarakte)

PREGLEDE OBAVLJAJU VRHUNSKI OFTALMOLOZI

Operacija sive mrene (katarakte)

Poliklinika Dr. Ritz najbolji je odabir za operaciju mrene jer uz vrhunski tim oftalmologa posjeduje i najmoderniju tehnologiju po europskim standardima, te ugrađuje najkvalitetnije leće na tržištu – Zeiss i Alcon. Obavite sve na jednom mjestu odmah, bez čekanja.

Tko me operira?

Dr. Liana Ritz operirala je više od deset tisuća katarakti u posljednjih 30 godina, što je zaista impozantan broj, te upravo zbog toga možete biti sigurni kako je za dr. Ritz i njezin kirurški tim operacija katarakte rutinski zahvat koji uspješno obavljaju već dugi niz godina.

 

Što je siva mrena ili katarakta

Siva mrena ili katarakta jedna je od najčešćih bolesti osoba starije životne dobi. Katarakta se javlja u 70% osoba starijih od 75 godina te je posljedica prirodnog procesa starenja koje dovodi do zamućenja očne leće.

Osim starosne mrene, siva mrena može nastati i uslijed nekog udarca – traume, ako ste imali neke metaboličke bolesti (dijabetes, galaktozemija), ako ste koristili određene lijekove (kortikosteroide), ili kao komplikacija drugih očnih bolesti (npr. glaukom). Danas gotovo da i nema osobe s mrenom koja ne bi mogla biti operirana.

Zašto se radi operacija sive mrene?

Svrha operacije mrene uklanjanje je zamućene prirodne leće te zamjena s novom, umjetnom, koja će omogućiti jasan vid ubrzo nakon operativnog zahvata. Za svakog se pacijenta i za svako oko posebno određuje dioptrijska vrijednost i tip intraokularne leće.

Pitate se kako izgleda operacija? U priloženom videu pogledajte detaljno kako se obavlja operacija sive mrene!

Iskustva

Što kažu naši pacijenti

Temeljita obrada i individualno savjetovanje s dr Lianom Ritz

Kako bismo bili sigurni jeste li kandidat za operaciju katarakte, potrebno je napraviti kompletan pregled očiju.

Glavni cilj pregleda je odrediti pravu intraokularnu leću koja će se ugraditi nakon što se ukloni očna mrena.

Pregled za operacija katarakte (mrene) uključuje:

  • kompletan pregled oka
  • mjerenje oka (kako bismo odredili oblik i dužinu nove leće koju ćemo ugraditi nakon uklanjanja katarakti)

Niste sigurni da imate mrenu? Dođite na pregled u Polikliniku Ritz. Izbjegnite preduge liste čekanja – jer kod nas možete doći na red – odmah!

Izbjegnite preduge liste čekanja

Kako izgleda operacija mrene na oku?

Operacija mrene vrlo je brz i minimalno invazivan zahvat koji traje svega 15-ak minuta. Operacija mrene je danas najčešće i najuspješnije izvođena operacija u svijetu. Rezultati operacije su u 99.9% uspješni (jednako za dalekovidne i kratkovidne pacijente te one s astigmatizmom).

Korištenjem visoko frekventnog ultrazvuka leća se razbija na manje dijelove, koje se zatim nježno uklanja iz oka. Zatim se ugrađuje umjetna leća na isto mjesto s kojeg je uklonjena prirodna. Operacija se završava zatvaranjem reza, šivanje nije potrebno jer se operira unutar oka, rezom od oko 2 mm! Kroz isti rez se u oko ubacuje umjetna leća.

Tijekom operacije osjetit ćete vodu koja ulazi u oko i jako svjetlo u koje morate gledati. Vaše oko ćemo posebnim načinima umiriti, kako biste za vrijeme operacije bili potpuno mirni.

Trajanje operacije katarakte (mrene)

15-ak minuta

Anestezija pri skidanju mrene je lokalna

Kako izgleda oporavak nakon operacija mrene na oku?

Oporavak oka nakon minimalno invazivnog i brzog zahvata traje oko tjedan dana. Uz pomoć kapljica koje kapate 10-ak dana i masti koju nanosite navečer kroz par dana, Vaš vid je svakim danom sve bolji.

Odmah nakon operacije katarakte (mrene)

Nakon operacije dobivate zavoj koji uklanjate istu večer i više ga ne stavljate.

Nakon jednog dana

Već prvi postoperativni dan vidite, više ili manje, dobro ali svaki dan sve bolje.

Nakon mjesec dana

Unutar mjesec dana obično dobivate naočale za čitanje, ako nije ugrađena multifokalna leća.

Kakve leće ugrađujemo?

Ugrađujemo najbolje asferične leće s filterima koji preveniraju bolesti žute pjege. Vašu prirodnu mrenom zamućenu leću zamjenjujemo novom. Prilikom opredjeljenja za operaciju najvažnije je obratiti pozornost na dvije stvari: operaciju mora izvoditi iskusan kirurg i  leće koja se ugrađuje moraju biti vrhunske kvalitete . Zato  u poliklinici dr. Ritz, ugrađujemo najkvalitetnije leće svjetski poznatih proizvođača marke Alcon ili Zeiss.

Svjedodžbe

Pogledajte iskustva naših pacijenata

Dr. sc. Liana Ritz

Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić rođena je i školovana u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te specijalizirala oftalmologiju.

Magistrirala je s temom “Usporedna implantacija različitih vrsta intraokularnih leća” a doktorirala s temom “Evaluacija poremećaja funkcije oka nakon liječenja prijeloma orbite”.

Dr. Evgenija Perevoznikova

Uz inozemnu stručnu spremu položila je stručni ispit u Hrvatskoj 27. rujna 2018. Dana 3. prosinca 2018. započela je specijalizaciju iz oftalmologije i optometrije u KBC-u Zagreb, a od 1. travnja 2019. nastavila pod mentorstvom prof. Nikica Gabrić u Klinici Svjetlost. Nakon toga ponovno se vraća u KBC Zagreb te je od svibnja vrijedni član Poliklinike Dr. Ritz.

Najčešća pitanja

Danas se operiraju vrlo ‘mlade’ mrene na oku. Nema potrebe za čekanjem da mrena ‘sazori’ što se nekad govorilo. Naime, današnja operativna tehnika je puno bolja od ranijih, pa se svakodnevnim aktivnostima možete vratiti vrlo brzo.

Svrha operacije mrene uklanjanje je zamućene prirodne leće te zamjena s novom, umjetnom, koja će omogućiti jasan vid ubrzo nakon operativnog zahvata.

Imate li neke od simptoma:

  • Mislite da trebate nove naočale?
  • Vidite točkice pred okom?
  • Vid vam je zamagljen?
  • Osjetljivi ste na jaku svjetlost?
  • Boje vidite zatamnjeno?

Ako imate neke od navedenih simptoma moguće je da imate sivu mrenu, ali ne brinite – danas se gotovo svaka osoba s mrenom može brzo i jednostavno operirati.

Operaciju sive mrene u našoj poliklinici izvodi iskusna dr.sc. Liana Ritz, jedna od najeminentnijih kirurga oftalmologa na našem području.