Ječmenac

Riješite se bolnog i neugodnog ječmenca, uz redovitu higijenu i pravilnu terapiju, u sigurnim rukama

Što je ječmenac?

Ječmenci su dosadni, bolni, naporni, crveni gnojni prištevi na oku.
Najgore od svega, ne smijemo ih dirati i ne znamo hoće li sami nestati ili moramo intervenirati.

Riješavanje ječmanca: 

 • gnojni čepić može sam u nekoliko dana spontano iscuriti. S odlaskom ječmenca, odlaze i vaše brige! 
 • ječmenac koji ne odlazi sponteno kroz dulje vremensko razdoblje – tu vrstu ječmenca preporučujemo pregledati kod nas u Poliklinici, jer postoji velika mogućnost da ga treba kirurški odstraniti. 

Simptomi:

 • Primjetili ste bubuljicu unutar ili na vanjskom dijelu kapka?
 • Boli li vas na dodir?
 • Svrbi vas oko i pojavilo se crvenilo?
 • Uočili ste kvržicu sa žučkastom točkicom u sredini?

Vrste ječmenaca

Poliklinika ritz

Ječmenac koji ne odlazi sponteno kroz dulji vremenski period? Tu vrstu ječmenca preporučujemo pregledati kod nas u Poliklinici jer postoji velika mogućnost da će ga trebati kirurški odstraniti! 

Besplatne konzultacije

Pregledajte svoje ječmence na vrijeme, dođite na individualni razgovor i pregled s doktoricom  – potpuno besplatno!

Besplatni pregled uključuje:

 • detaljan pregled kapaka
 • savjetovanje s liječnikom
 • pregled fotografija prijašnjih pacijenata
 

Kako nastaje ječmenac?

U svakoj našoj vjeđi imamo 30-ak žlijezda lojnica (Meibomove žlijezde) koje izlučuju masni sekret kroz izvodne kanaliće koji se nalaze na rubu svake vjeđe, iza korijena trepavica.

Začepljenje i upala žlijezda lojnica u vjeđi uzrokuje stvaranje izrasline – kroničnog ječmenca koji ne prolazi (halacion). Može biti mekši, ispunjen tekućim sadržajem ili čvršći. Halaciona može biti više i raznih veličina.

Suženjem izvodnog kanalića ili zgušnjenjem sekreta koji se teže izlučuje dolazi do zastoja sekreta u žlijezdi koja će se naduti, stanjit će se zid žlijezde i sadržaj procuriti u samu vjeđu.

Ako obstruirana žlijezda sadrži bakteriju (stafilokok koji se normalno nalazi na koži ili u nosnicama), govorimo o inficiranoj žlijezdi ili ječmencu. Ako se ječmenac spontano ne isprazni dolazi do njegove kronične forme, halaciona.

Osobe s tanjim zidovima Meibomove žlijezde, rozaceom i seboreom vjeđa imaju veću šansu češće dobiti halazion. Također, češće se javlja kod šećerne bolesti, povećane masnoće u krvi te kod stresa.

Pogledajte iskustva naših pacijenata:

Ječmenac terapija i liječenje

Ječmenac koji prolazi

Tople obloge nanesite na ječmenac tri do četiri puta dnevno po 10-ak minuta. Spontano će proći nakon nekoliko dana tako da će se raspuknuti i isušiti.

 

Ječmenac koji ne prolazi

Kronični ječmenac (halacion) mora se odstraniti kirurški, ambulantno pod lokalnom anestezijom. Radi se maleni rez s unutrašnje strane vjeđe i uklanja njegov sadržaj. Nakon operacije tjedan dana se uzimaju antibiotske kapljice i mast.

Ponavljanje ječmenca

Ječmenac se, nažalost, može ponovno pojaviti i nakon operacije. Uklanjanjem halaciona uklanja se tek jedna od mogućih 30-ak žlijezdi na jednoj vjeđi. U liječenju ječmenca možete se prepustiti brojnim opcijama. Biste li radije pustili da ječmenac sam od sebe prođe ili se prepustili liječenju prirodnim putem? Možete samoinicijativno otići i u ljekarnu i nadati se da će vas ljekarnik bez oftamologa uputiti na pravi lijek. Ili biste radije poslušali stručno mišljenje iskusnog oftamologa koji će vam propisati odgovarajuću, ciljanu terapiju i liječenje kako biste se dosadnog ječmenca riješili na vrijeme i zauvijek?

Prevencija

Nastanak ječmenca ne možemo spriječiti, no možemo ga pravilnom higijenom i brigom oka prevenirati!

 • Redovita higijena koju preporuča oftamolog (istiskivanje rubova vjeđa, čišćenje štapićem vate koja je namočena u otopinu baby šampona u omjeru 1:8)
 • Stavljanje toplo-hladnih obloga na ječmenac
 • Korištenje maramica namijenjenih higijeni oka
 • Izbjegavanje korištenja tuđe šminke i kozmetičkih sredstava
 • Redovito uklanjajte šminke s očiju, osobito prije spavanja
 • Ne trljajte oči prljavim rukama
 • Izbjegavajte korištenje zajedničkih ručnika – uvijek brišite lice nakon umivanja čistim ručnikom