Ječmenac

Riješite se bolnog i neugodnog ječmenca, uz redovitu higijenu i pravilnu terapiju, u sigurnim rukama

Što je ječmenac?

Ječmenci su dosadni, bolni, naporni, crveni gnojni prištevi na oku.
Najgore od svega, ne smijemo ih dirati i ne znamo hoće li sami nestati ili moramo intervenirati.

Riješavanje ječmanca: 

 •  gnojni čepić može sam u nekoliko dana spontano iscuriti. S odlaskom ječmenca, odlaze i vaše ječmenačke brige! Nemojte dalje ni čitati o ječmencu, predlažemo ljepše teme poput tretmana uljepšavanja lica ili biranja sunčanih naočala.
 • ječmenac koji ne odlazi sponteno kroz dulji vremenski period. Tu vrstu ječmenca preporučujemo pregledati kod nas u poliklinici te ne iskuljučujemo mogućnost kiruškog odstranjivanja. 

Simptomi:

 • Primjetili ste bubuljicu unutar ili na vanjskom dijelu kapka?
 • Boli li Vas na dodir?
 • Svrab oka i crvenilo.
 • Kvržica sa žučkastom točkicom usredini 

Vrste ječmenaca

Poliklinika ritz

Ječmenac koji ne odlazi sponteno kroz dulji vremenski period? Tu vrstu ječmenca preporučujemo pregledati kod nas u poliklinici te ne iskuljučujemo mogućnost kiruškog odstranjivanja. 

Besplatne konzultacije

Pregledajte svoje ksantelazme na vrijeme, dođite na individualni razgovor i pregled s doktoricom  – potpuno besplatno!

Besplatni pregled uključuje:

 • Detaljan pregled kapaka
 • Savjetovanje s doktorom 
 • Pregled fotografija prijašnjih pacijenata
 

Kako nastaje ječmenac?

U svakoj našoj vjeđi imamo 30-ak žlijezda lojnica (Meibomove žlijezde) koje izlučuju masni sekret kroz izvodne kanaliće koji se nalaze na rubu svake vjeđe, iza korijena trepavica.

Začepljenje i upala žlijezda lojnica u vjeđi uzrokuje stvaranje izrasline – kroničnog ječmenca koji ne prolazi – halacion. Može biti mekši, ispunjen tekućim sadržajem ili čvršći. Halaciona može biti više i raznih veličina.

Suženjem izvodnog kanalića ili zgušnjenjem sekreta koji se teže izlučuje dovodi do zastoja sekreta u žlijezdi koja će se naduti, stanjit će se zid žlijezde i sadržaj procuriti u samu vjeđu.

Ako obstruirana žlijezda sadrži bakteriju (stafilokok koji se normalno nalazi na koži ili u nosnicama), govorimo o inficiranoj žlijezdi ili ječmencu. Ukoliko se ječmenac spontano ne isprazni dolazi do njegove kronične forme, halaciona.

Osobe s tanjim zidovima Meibomove žlijezde, rozaceom, seboreom vjeđa imaju veću šansu češće dobiti halazion. Također se češće javlja kod šećerne bolesti, povećane masnoće u krvi kao i kod stresa.

Pogledajte iskustva naših pacijenata:

Ječmenac terapija i liječenje

Ječmenac koji prolazi

Tople obloge nanesite na ječmenac tri do četiri puta dnevno po 10-ak minuta. Spontano će proći nakon nekoliko dana tako da će se raspuknuti i isušiti.

 

Ječmenac koji ne prolazi

Kronični ječmenac – halacion – se mora liječiti kirurški, ambulantno pod lokalnom anestezijom. Radi se maleni rez s unutrašnje strane vjeđe i ukloni se sadržaj ciste. Nakon operacije tjedan dana se uzimaju antibiotske kapljice i mast.

Ponavljanje ječmenca

Ječmenac se na žalost može ponovno pojaviti i nakon operacije. Uklanjanjem halaciona, uklonili smo samo jedno od mogućih 30-ak žlijezda na jednoj vjeđi. U liječenju ječmenca možete se prepustiti brojnim opcijama. Biste li radije pustili da ječmenac sam od sebe prođe, ili se prepustili liječenju prirodnim putem, ili isprobali savjete prijatelja? Uvijek samoinicijativno možete otići u ljekarnu i nadati se da će Vas ljekarnik bez oftamologa uputiti na pravi lijek. Ili biste radije poslušali stručno mišljenje iskusnog oftamologa koji će propisati odgovarajuću terapiju i liječenje kako biste se dosadnog ječmenca riješili na vrijeme i zauvijek?

Prevencija

Iako nastanak ječmenca ne možemo spriječiti, možemo pravilnom higijenom i brigom oka prevenirati njegovu pojavu.

 • Redovita higijena preporučena od oftamologa (istiskivanje rubova vjeđa, čišćenje štapićem vate koja je namočena u otopinu baby šampona u omjeru 1:8)
 • Stavljanje toplo-hladnih obloga na ječmenac
 • Korištenje maramica namijenjenih higijeni oka
 • Izbjegavajte korištenje tuđe šminke i kozmetičkih sredstava
 • Redovito uklanjajte šminku s očiju, osobito prije spavanja
 • Ne trljajte oči prljavim rukama
 • izbjegavajte korištenje zajedničkih ručnika, obrišite lice nakon umivanja čistim ručnikom