Pahimetrija

Pahimetrija je važna dijagnostička
metoda za određivanje točnosti
očnog tlaka i adekvatno liječenje

Što je pahimetrija?

Rožnična pahimetrija je proces mjerenja debljine rožnice.

Mjerenja se upotrebljavaju u različite svrhe te služe prije nekih operativnih zahvata. Debljina rožnice mjeri se spravom koja se zove pahimetar.

Debljina rožnice je vrlo važna jer može zamaskirati točnu vrijednost očnog tlaka, a time i zamaskirati postojanje glaukoma. Može se dogoditi da pacijenti imaju povišen očni tlak, a ne dobivaju terapiju i obrnuto. Zato je pahimetrija, zapravo, vrlo važna pri točnosti određivanja očnog tlaka.

Kako izgleda pregled?

Pahimetrija je jednostavan i bezbolan pregled. Nakon kapanja, na rožnicu oka se nježno prisloni sonda koja mjeri debljinu rožnice.

Procedura traje oko jedne minute – za oba oka.

Uz pomoć takvih mjerenja, naš oftalmolog može ustanoviti pravu vrijednost vašeg tlaka i napraviti plan liječenja koji ciljano odgovara vašem stanju.

pahiimetrija

Dijagnoza glaukoma

Pahimetrija pomaže kod dijagnostike glaukoma jer mjeri debljinu rožnice koja utječe na očni tlak. Time ujedno pomaže i u postavljanju dijagnoze glaukomske bolesti. Glaukoma ima više vrsta, o kojima ovisi i terapija.

Rezervirajte svoj termin i posjetite nas u poliklinici u Kranjčevićevoj u Zagrebu.

Što klijenti kažu o nama?

Preporučujem usluge Poliklinike Ritz svima. Dr. Liana je vrlo stručna, uvijek vedrog duha i prekrasnog osmijeha! Rad cijelog osoblja je za čistu peticu!
Katica
Doktorica Liana Ritz je izrazito ljubazna i stručna. Za svaku preporuku. Došla sam na pregled 15 minuta ranije i bila na redu u roku od 5 minuta.
Martina
Sve pohvale na tim Poliklinike Ritz. Pregled je obavljen stručno, a termin dobijete u roku od 10 dana dok se na njega preko uputnice čeka 10 mjeseci!
Ankica