Retinološki pregled

Početna stranica » Projects » Retinološki pregled

Retinološki pregled u Zagrebu

Pregled zadnjeg segmenta oka – retine.

Retinološki pregled uistinu je važan za svakog čovjeka zbog zdravlja oka i vida, a prilikom samog pregleda moguće je otkriti i sistemske bolesti organizma.

Dubinskim pregledom oka utvrđuje se stanje retine oka.

Bolesti zadnjeg segmenta oka danas su najčešće, a ujedno i najzahtjevnije za liječenje u modernoj oftalmologiji.

 

U poliklinici Ritz dubinski pregled oka sadrži:

  • Kompletan oftalmološki pregled uz širenje zjenice mjereći pritom vidnu oštrinu,
  • Mjerenje očnog tlaka te dubinski pregled očne pozadine,
  • Pregled makule i vidnog živca OCT-om, kako bi dobili potpunu sliku.

Ukoliko je potrebno liječnik vas može uputiti na dodatne pretrage kao što su fluoresceinska angiografija ili ultrazvuk oka.

Stanja koja zahtijevaju hitnu konzultaciju oftalmologa su:

  • krivljenje slike,
  • neravne linije,
  • iznenadni nalet “roja mušica” u vidnom polju,
  • iznenadni gubitak dijela ili cijelog vidnog polja,
  • iznenandi gubitak vida,
  • zavjesa u vidnom polje.

Svjedodžbe

Što kažu naši pacijenti

Kada trebate posjetiti oftalmologa:

Retinološki pregled uistinu je važan za svakog čovjeka zbog zdravlja oka i vida, a prilikom samog pregleda moguće je otkriti i sistemske bolesti organizma. Svaka osoba, pa i ona koja nema vidljivih simptoma bolesti oka, trebala bi posjetiti retinologa poradi svoga zdravlja kao što su:

 

  • dijabetičar ste
  • vaš liječnik vjeruje da imate potrebu za pregled kod oftalmologa
  • vaš liječnik ili vi smatrate da imate hitan slučaj s očima
  • upravo ste ozlijedili oko ili ste imali nedavnu ozljedu
  • u pogledu vidite sitne točkice ili vijugave linije koje „lebde“ preko Vašeg oka
Dr. sc. Liana Ritz

Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić rođena je i školovana u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te specijalizirala oftalmologiju.

Magistrirala je s temom “Usporedna implantacija različitih vrsta intraokularnih leća” a doktorirala s temom “Evaluacija poremećaja funkcije oka nakon liječenja prijeloma orbite”.

dr. Evgenija Perevoznikova Krpan

Uz inozemnu stručnu spremu položila je stručni ispit u Hrvatskoj 27. rujna 2018. Dana 3. prosinca 2018. započela je specijalizaciju iz oftalmologije i optometrije u KBC-u Zagreb, a od 1. travnja 2019. nastavila pod mentorstvom prof. Nikica Gabrić u Klinici Svjetlost. Nakon toga ponovno se vraća u KBC Zagreb te je od svibnja vrijedni član Poliklinike Dr. Ritz.

Najčešća pitanja

Oftamolog  može dijagnosticirati i liječiti gotovo svako stanje i/ili ozljedu koja utječe na mrežnicu. To uključuje i makulu, dio mrežnice odgovoran za vaš središnji vid.

Retinalna rupa ili pukotina: mali defekt na površini mrežnice. Bez liječenja može dovesti do odvajanja mrežnice.

Odvajanje staklovine: normalan fiziološki proices. Kao posljedica stvara se retinalna ruptura radi čega u vidnom polju možemo primjetiti točkice, sjene ili bljeskove. ukoliko se u rupturi nakupi tekučina to može dovesti do odvajanje mrežnice ili starosne makularne degeneracije.

Odvajanje mrežnice: odvajanje tkiva mrežnice od stražnjeg segmenta oka, ponekad kao rezultat ozljede. Potreban je hitan medicinski tretman kako bi se izbjegao gubitak vida.

Starosna makularna degeneracija (AMD): polagano propadanje makule koje uzrokuje postupni gubitak vida. Ponekad je starosna makularna degeneracija uzrokovana abnormalnim krvnim žilama koje rastu i cure u mrežnicu.

Dijabetička retinopatija: potencijalna komplikacija dijabetesa koja se javlja u fazama. Rani stadiji zahtijevaju praćenje (zbog čega su godišnji sveobuhvatni očni pregledi posebno važni) dok kasniji stadiji obično zahtijevaju liječenje.

Hipertenzivna retinopatija: komplikacija visokog krvnog tlaka.

This is default text for notification bar