Ječmenac

Riješite se bolnog i neugodnog ječmenca, uz redovitu higijenu i pravilnu terapiju, u sigurnim rukama iskusne oftamologinje dr. Ritz

Naruči se za pregled

Ječmenac

Riješite se bolnog i neugodnog ječmenca, uz redovitu higijenu i pravilnu terapiju, u sigurnim rukama iskusne oftamologinje dr. Ritz

Imam li ječmenac?

Primjetili ste bubuljicu unutar ili na vanjskom dijelu kapka?
Boli li Vas na dodir?
Možda Vas svrbi i crveni se?
Kako izgleda kvržica?
Ima li u sredini žučkastu točkicu?
Moguće je da imate ječmenac.

Što je ječmenac?

Ječmenci su dosadni, bolni, naporni, crveni gnojni prištevi na oku.
Najgore od svega, ne smijemo ih dirati i ne znamo hoće li sami nestati ili moramo intervenirati.

Za sve spontane sretnike
Ako imate sreće, gnojni čepić može sam u nekoliko dana spontano iscuriti. S odlaskom ječmenca, odlaze i vaše ječmenačke brige! Nemojte dalje ni čitati o ječmencu, predlažemo ljepše teme poput tretmana uljepšavanja lica ili biranja sunčanih naočala.

"Zašto baš meni" nesretni ječmenac
Prolaze dani, mjeseci ako ne i godine, a Vaš ječmenac uporno smeta i ne da mira? Moguće je da u Vašem slučaju vrijeme ne liječi ječmenac. Izgleda da će ga biti potrebno kirurški odstraniti.

Vrste ječmenaca

Ječmenci su kao prištići - neki prolaze, a neki ostaju

Za one koji žele znati više, dr. Ritz stručno objašnjava što je ječmenac:

Ječmenac (lat. hordeolum) je akutna, bolna i gnojna upala folikula trepavica ili lojnih žlijezdi na očnoj vjeđi. Može biti vanjski ili unutarnji.

Vanjski ječmenac - prolazi sam
Vanjski ječmenac izgleda kao gnojni prištić uz trepavicu, bolan je i crvenkast, nakon par dana spontano iscuri i nestane. Veći problem nam stvaraju unutarnji ječmenci.

Unutarnji ječmenac - može i ne mora proći sam
Lokalizirano zadebljanje s unutrašnje strane vjeđe, na sluznici, ispunjeno mekanim sadržajem, veće ili manje. Ječmenac s unutarnje strane kapka se ne može isprazniti radi svoje lokalizacije. Nakon nekoliko dana može ili spontano nestati ili tako narasti da pukne i spontano se isprazni.

Halacion - ječmenac koji ne prolazi
Unutarnji ječmenac najčešće ne prolazi, te prijeđe u kroničnu formu koju nazivamo halacion. Radi se o bezbolnoj izraslini na gornjoj ili donjoj vjeđi.

Halacion je veliki ječmenac koji može smetati vašem vidu jer pritišće rožnicu. Takav ječmenac dr. Ritz uklanja brzim i bezbolnim zahvatom, pa napokon možete zaboraviti na smetnje s očima.

Kako nastaje ječmenac?

Meibomove žlijezde

U svakoj našoj vjeđi imamo 30-ak žlijezda lojnica (Meibomove žlijezde) koje izlučuju masni sekret kroz izvodne kanaliće koji se nalaze na rubu svake vjeđe, iza korijena trepavica.

Začepljenje žlijezda lojnica

Začepljenje i upala žlijezda lojnica u vjeđi uzrokuje stvaranje izrasline - kroničnog ječmenca koji ne prolazi - halacion. Može biti mekši, ispunjen tekućim sadržajem ili čvršći. Halaciona može biti više i raznih veličina.

Suženjem izvodnog kanalića ili zgušnjenjem sekreta koji se teže izlučuje dovodi do zastoja sekreta u žlijezdi koja će se naduti, stanjit će se zid žlijezde i sadržaj procuriti u samu vjeđu.

Ako obstruirana žlijezda sadrži bakteriju (stafilokok koji se normalno nalazi na koži ili u nosnicama), govorimo o inficiranoj žlijezdi ili ječmencu. Ukoliko se ječmenac spontano ne isprazni dolazi do njegove kronične forme, halaciona.

Faktori rizika nastanku ječmenca

Osobe s tanjim zidovima Meibomove žlijezde, rozaceom, seboreom vjeđa imaju veću šansu češće dobiti halazion. Također se češće javlja kod šećerne bolesti, povećane masnoće u krvi kao i kod stresa.

Na žalost, nastanak ječmenca ne možete spriječiti. No, ne brinite bolest nije zarazna i može se izliječiti.

Ječmenac terapija i liječenje

Ječmenac koji prolazi

Tople obloge nanesite na ječmenac tri do četiri puta dnevno po 10-ak minuta. Spontano će proći nakon nekoliko dana tako da će se raspuknuti i isušiti.

Ječmenac koji ne prolazi

Kronični ječmenac - halacion - se mora liječiti kirurški, ambulantno pod lokalnom anestezijom. Radi se maleni rez s unutrašnje strane vjeđe i ukloni se sadržaj ciste. Nakon operacije tjedan dana se uzimaju antibiotske kapljice i mast.

Ponavljanje ječmenca

Ječmenac se na žalost može ponovno pojaviti i nakon operacije. Uklanjanjem halaciona, uklonili smo samo jedno od mogućih 30-ak žlijezda na jednoj vjeđi.

U liječenju ječmenca možete se prepustiti brojnim opcijama. Biste li radije pustili da ječmenac sam od sebe prođe, ili se prepustili liječenju prirodnim putem, ili isprobali savjete prijatelja?

Uvijek samoinicijativno možete otići u ljekarnu i nadati se da će Vas ljekarnik bez oftamologa uputiti na pravi lijek.

Ili biste radije poslušali stručno mišljenje iskusnog oftamologa koji će propisati odgovarajuću terapiju i liječenje kako biste se dosadnog ječmenca riješili na vrijeme i zauvijek?

jecmenac dr. Ritz

Dr. Liana Ritz

Svim pacijentima uvijek naglašavam: u liječenju bolnih i neugodnih ječmenaca moramo biti uporni. Odgovarajuća terapija i pravilna higijena mogu uspješno ukloniti ječmenac.

Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić, dr. med., oftalmolog

Iako ječmenac može proći sam, dr. Ritz svim pacijentima savjetuje da ne čekaju predugo kako ne bi došlo do dodatnih neželjenih iritacija i upala. Potražite stručnu pomoć i riješite se bolnog i neugodnog ječmenca na vrijeme.

Prevencija

Iako nastanak ječmenca ne možemo spriječiti, možemo pravilnom higijenom i brigom oka prevenirati njegovu pojavu.

  • Redovita higijena preporučena od oftamologa (istiskivanje rubova vjeđa, čišćenje štapićem vate koja je namočena u otopinu baby šampona u omjeru 1:8)
  • Stavljanje toplo-hladnih obloga na ječmenac
  • Korištenje maramica namijenjenih higijeni oka
  • Izbjegavajte korištenje tuđe šminke i kozmetičkih sredstava
  • Redovito uklanjajte šminku s očiju, osobito prije spavanja
  • Ne trljajte oči prljavim rukama
  • izbjegavajte korištenje zajedničkih ručnika, obrišite lice nakon umivanja čistim ručnikom

Riješite se ječmenca uz našu pomoć

U slučaju da Vam ječmenac ne prolazi i nastavlja Vas smetati, ne brinite. Posjetite nas u poliklinici, naša oftamologinja dr. Ritz godinama uspješno liječi ječmenac.

Obratite nam se s povjerenjem, rezervirajte pregled s dr. Ritz već danas, putem telefona +385 91 400 5432 ili mailom info@dr-ritz.com.