Testiranje vida kod kuće 

Imamo više vremena pa više toga i vidimo!

Ova rečenica ne govori nam da je vid bolji jer imamo više vremena već da primjećujemo stvari koje radi strukture vlastitog života prije nismo uočavali.

Pokušavate djetetu iz knjige pročitati gradivo, a ne razumijete zašto knjigu sve više udaljavate? Jednostavno, više ne možete vidjeti kao nekada. Uobičajena udaljenost s koje ste čitali pomiče se i to vam stvara dodatne komplikacije.
Ali imate samo četrdesetak godina i sigurno niste stari, pa zašto bi onda imali staračku dalekovidnost? Kod nekih osoba prezbijopija (staračka dalekovidnost) pojavljuje se ranije, a kod nekih kasnije. Nju ne definira dob, već skleroza očne leće, odnosno kako se vaš očni mišić može prilagoditi gledanju na blizinu.

Ako ste primijetili te znakove vrijeme je da nas posjetite!

Djeca:

Djeca, kao i odrasle osobe, mogu imati problema s čitanjem, odnosno, s vidom i na blizinu i na daljinu. U školi su uglavnom gledali na ploču koja je bila udaljena od njih a u tim pametnim glavicama puno je gradiva ostalo – što im je osiguralo da se lakše snalaze kada su to gradivo čitali. Sve im je zapravo već bilo poznato. Sada, u svom domu, sve moraju sami odraditi, a ako imaju poteškoće s vidom učenje im može postati prava muka.

Ako ste primijetili da vaše dijete ima problem, a prije nego izgubite živce jer je ‘nepažljivo’, ‘površno’, ‘s glavom u oblacima’ – pokušajte vidjeti radi li se o problemu s vidom. 

Kako testirati vid djeteta iz udobnosti vlastitog doma?

Moguće je napraviti osnovno testiranje vida i kod kuće. Kućno ispitivanje vida nije zamjena za cjeloviti medicinski pregled kod oftalmologa. Ispitivanje vida kod kuće neće biti precizno kao što bi bilo kod stručnjaka. No, testiranje vida kod kuće moglo bi vam pomoći da otkrijtete problem za koji je potreban pregled stručnjaka.

Mnogi se očni poremećaji mogu ispraviti ako se otkriju i liječe na vrijeme!!!

Nakon kućnog testiranja vida odmah dogovorite pregled u poliklinici Ritz.

Testiranje vida djeci mlađoj od 3 godine treba obaviti oftalmolog. Obavezan je pregled djece starosti 3-4 godine kod oftalmologa radi otkrivanja i liječenja slabovidnosti, što ste vjerojatno i učinili na vrijeme. Ako niste, svakako odvedite svoje dijete na pregled.

Što trebate da bi testirali vid kod kuće?

 • Nešto što bi prekrilo jedno oko – tamna tkanina ili karton
 • Škare
 • Isprintani test koji ćete pričvrstiti na zid
 • Olovku za bilježenje rezultata
 • Metar
 • Svjetiljku, ako je dostupna
 • Dobro osvijetljenu soba dugu najmanje 3 metra
 • Ispravan dijagram ispitivanja.

Pripremite testno područje

 • Odaberite test (za dijete ili za odraslu osobu) i isprintajte ga.
 • Kada se isprinta, najveće slovo na vrhu ljestvice trebalo bi biti visoko 23 mm (kod testa za djecu)
 • Izmjerite 3 m od zida bez prozora i na to mjesto stavite stolicu.
 • Zalijepite test na prazan zid, poravnajte ga s visinom očiju osobe koju ćete testirati dok sjedi u stolici.

Ispitivanje djeteta (dob 3 ili starije)

Ovaj test je odlična priprema za pregled malog djeteta, trogodišnjaka ili četverogodišnjeg koje ne zna čitati, kod oftalmologa.

Objasnite djetetu da ćete igrati “igru s pokazivanjem”. Pomoću kartice pokažite mu kako se treba usmjeriti u istom smjeru u kojem je E “usmjereno” na testu. Okrećite E u četiri različita smjera (gore, dolje, desno, lijevo). Karticu za vježbanje možete držati onoliko blizu koliko dijete želi dok može bez pomoći pokazati u četiri smjera.

 • Neka dijete sjedi u stolici 3 m od karte, držeći prekrivač preko jednog oka bez ikakvog pritiska. Ne dopustite djetetu da viri. Možda će biti potrebna druga osoba koja će držati zaštitu od gledanja na drugom oku. Zaštitu držite na mjestu i pazite na virenje. Ako vaše dijete nosi naočale, treba ih nositi za vrijeme testa.
 • Ako vam se grafikon čini previše mračan da bi se jasno vidio, upotrijebite svjetiljku za osvjetljenje slova.
 • Neka vaše dijete usmjeri E koje drži u rukama u smjeru u kojem je usmjerena E na zidu.
 • Zapišite broj najmanjeg retka koji vaše dijete može pravilno vidjeti.
 • Zatim ponovite test s prekrivenim drugim okom.

Ako je vaše dijete umorno, možda biste htjeli testirati drugo oko u neko drugo vrijeme.

 Ispitivanje odraslog ili starijeg djeteta

 • Osoba koja se testira neka sjedne u stolicu na 3 m od testa. Provjerite je li test u ravnini s njegovim očima.
 • Osoba koja se testira neka pokriva jedno oko. Ako on ili ona koriste naočale za vid na daljinu, naočale treba nositi tijekom ispitivanja.
 • Osvijetlite svaki red grafikona dok osoba koju testirate čita slova naglas. Nastavite prema donjem redu ili dok slova ne budu previše teška za pročitati.
 • Sada ponovite test drugim pokrivenim okom i zabilježite rezultate.

Zapišite ili zapamtite koji redak dijete nije moglo ispravno pročitati.

Koji su normalni rezultati za testiranje kod kuće?

Dijete bi trebalo biti u mogućnosti vidjeti liniju 20/40 prema dobi od 3 ili 4, a linija 20/30 prema 5. godini. Ako testirate dijete nekoliko puta u različitim danima i dijete ne može vidjeti očekivani redak ili ne može vidjeti jednake linije sa svakim okom, ono može imati problem s očima.

Starije dijete ili odrasla osoba trebaju čitati redak 20/20. Ako imate drugačije rezultate trebali biste ugovoriti pregled kod oftalmologa.