Entropij

Preglede obavljaju vrhunski oftalmolozi

Izliječite uvrnute vjeđe brzim i bezbolnim kirurškim zahvatom u sigurnim rukama iskusnih oftalmologa iz poliklinike Ritz 

Što je entropij?

Entropij je stanje oka u kojem je vjeđa uvrnuta. Najčešće je zahvaćena donja vjeđa, ali se ponekad može uvrnuti i gornja.Uvrnuta vjeđa može biti u tom položaju stalno ili samo u slučaju čvrstog zatvaranja oka. Može biti jednostrana i obostrana.

Koji su simptomi entropija?

Blaži simptomi

  • osjećaj grebanja trepavica i kože po rožnici
  • osjećaj stranog tijela u oku
  • pojačano suzenje oka
  • curenje suza po licu

Teži simptomi

  • Infekcija unutar oka
  • Sekret na vjeđama
  • Bol u oku
  • preosjetljivost na svjetlo ili fotofobija
  • Crvenilo oka

Duže trajanje bolesti

  • Smanjenje vida uzrokovano oštećenjem rožnice
liana ritz

Što uzrokuje entropij?

Slabljenje mišića vjeđe. Najčešći uzrok je starenje. Starenjem tonus kože i mišića vjeđa opada, pa se vjeđa može početi uvrtati i uzrokovati iritaciju. Uvrnuta vjeđa pojavljuje se kod starijih osoba, vrlo je rijetka kod djece, uvjetovana je genetski. Ostali uzroci entropija mogu biti: Postojanje ožiljka uslijed traume, ranijih operacija, zračenja u tom području i sl. Jake kronične infekcije (npr. trahom) Spazam očnog mišića (titranje oka ili kapka. KAKO BI SE SPRIJEČILO DALJNJE OŠTEĆENJE ROŽNICE I IRITACIJA U OKU, NUŽNO JE LIJEČENJE OPERATIVNIM ZAHVATOM.

Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić, dr. med., oftalmolog

Što klijenti kažu o nama?

Preporučam svima, stručna doktorica, vedra duha i divnog osmijeha! Svo osoblje za pet!"
Katica
Doktorica je izrazito ljubazna i stručna. Za svaku preporuku. Došla sam na pregled 15 minuta ranije i bila sam na redu u roku 5 minuta."
Martina
Sve pohvale na tim. Pregled stručan, a ono najvažnije što termin dobijete u roku od 10 dana što se preko uputnice čeka 10 mjeseci."
Ankica
operacija sive mrene

U početku bolesti, iritaciju i oštećenje rožnice ublažiti će stavljanje kapljica i masti u oko.

Kao kratkotrajno rješenje dok se čeka operacija, mogu poslužiti ljepljive trakice da bi se izvrnule vjeđe. No, operativni zahvat je nužan, zbog opasnosti od oštećenja rožnice, daljnjih komplikacija kao i iritacije u oku.

Glavni cilj je uvrnutu vjeđu vratiti u ispravan položaj, za to postoji više tehnika, a sve ovisi o stanju oka i općem stanju pacijenta.

Operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom.

U slučaju slabog mišića, izrezuje se manji dio vjeđe čime se zateže tetiva i mišić. U nekim slučajevima se uzima komadić kože iza uha ili gornje vjeđe kako bi se preselilo na bolesnu vjeđu.

Kako izgleda oporavak nakon zahvata?

Odmah nakon zahvata

Postoperativni period nije bolan, na operirano područje se može staviti hladni oblog. Dr. Ritz preporučuje kućnu njegu, uz primjenu propisane masti koja se maže na ožiljak nekoliko dana.

7 dana nakon zahvata

Uklanjanje šavova

Operacija katarakte

PTERIGIJ VAŠEM OKU SAMO SMETA, A MOŽE I OZBILJNO NAŠTETITI VIDU. ISTAKNITE PRIRODNU LJEPOTU VAŠIH OČIJU I SAČUVAJTE VID – UKLONITE BIJELU IZRASLINU NA OKU PRIJE NO ŠTO BUDE PREKASNO.

Ne čekajte s operacijom, komplikacije su ozbiljne!

Ako su Vam vjeđe uvrnute, čekanje s operacijom može dovesti do neželjenih komplikacija. Osim što rožnica postaje iritirana i oštećena, može se razviti i rožnični čir, koji se može inficirati i dovesti do gubitka vida.