Ektropij

Preglede obavljaju vrhunski oftalmolozi

Izliječite ektropij na vrijeme, kako biste izbjegli moguće ozbiljne posljedice. Obratite nam se s povjerenjem!

Što je ektropij?

Ektropij je stanje oka u kojem je donja vjeđa izvrnuta ili visi od očne jabučice. Na taj način izlaže svoju unutrašnju površinu – sluznicu vjeđe, oka i rožnicu. Ako je vjeđa izvrnuta, suze nemaju prirodan put otjecanja i ne zadržavaju se u oku. Suzni film koji inače vlaži i štiti vašu rožnicu nedostaje, pa se ona oštećuje, što uzrokuje brojne komplikacije.

Koji su simptomi ektropija?

Što se dogodi ako našim suzama prekinemo put?

Zbog izvrnute donje vjeđe možete imati:

  • Pojačano suzenje
  • Pojačanu suhoću oka
  • Iritaciju
  • Žarenje
  • Crvenilo i kronični konjunktivitis (ružičasto oko)

Ako imate ektropij, obavezno se obratite oftalmologu radi terapije.

Odgađanje može dovesti do komplikacija, od pojačane osjetljivosti na svjetlo, bolova oka, sve jačeg crvenjenja oka, smanjenog vida.

Ozbiljne komplikacije na rožnici mogu dovesti i do sljepoće.

Simptomi se u početku mogu ublažiti umjetnim suzama i lubrikantima koji vlaže rožnicu. Ponekad pacijenti stavljaju ljepljive trakice koje donekle drže vjeđu u prirodnom položaju.

To su privremene metode koje dugoročno ne rješavaju Vaš problem.

liana ritz

Što uzrokuje ektropij?

Najčešće dolazi spontano, uslijed starenja. Kada dolazi do slabljenja i opuštanja mišića vjeđe. Ostali uzroci - Paraliza živca na licu, ozljeda, kožni tumor, moždani udar, ožiljak ili posljedica nekih genetskih stanja (npr. Down sindrom), posljedica zračenja i sl. EKTROPIJ SE, NAŽALOST, NE MOŽE SPRIJEČITI, A NAJČEŠĆE JE POTREBNO KIRURŠKO LIJEČENJE. NE ČEKAJTE S OPERACIJOM, KOMPLIKACIJE SU OZBILJNE.

Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić, dr. med., oftalmolog

Što klijenti kažu o nama?

Preporučam svima, stručna doktorica, vedra duha i divnog osmijeha! Svo osoblje za pet!"
Katica
Doktorica je izrazito ljubazna i stručna. Za svaku preporuku. Došla sam na pregled 15 minuta ranije i bila sam na redu u roku 5 minuta."
Martina
Sve pohvale na tim. Pregled stručan, a ono najvažnije što termin dobijete u roku od 10 dana što se preko uputnice čeka 10 mjeseci."
Ankica
operacija sive mrene

Kako izgleda oporavak nakon zahvata?

Odmah nakon zahvata

Odmah nakon operacije idete kući, dok na vanjskoj strani vjeđe imate konce koji se skidaju nakon nekoliko dana. Dr. Ritz preporučuje kućnu njegu, uz primjenu propisane kreme koja se maže na ožiljak nekoliko dana.

7 dana nakon zahvata

Uklanjanje šavova

Operacija katarakte

 ISTAKNITE PRIRODNU LJEPOTU VAŠIH OČIJU I SAČUVAJTE VID – 

Riješite se ektropija uz našu pomoć

Ako su Vam vjeđe izvrnute, čekanje s operacijom može dovesti do neželjenih komplikacija. Dugotrajna iritacija sluznice oka i rožnica te jaka suhoća može dovesti do kroničnog konjunktivitisa, infekcije oka, gnojnog sekreta u oku. Neliječenje ovog stanja može dovesti do oštećenja površine rožnice, čira na rožnici, koji dovodi do smanjenja vida, a u najtežim slučajevima i do sljepoće.