OKO VS. FOTOAPARAT – tko je bolji u stvaranju uspomena?

OKO VS. FOTOAPARAT – tko je bolji u stvaranju uspomena?

Iako obavljaju sličan posao, nisu potpuno identični.

Prvo ćemo predstaviti mehaničke dijelove oka i fotoaparata koji se svojim funkcijama preklapaju:

Rožnica oka, tanki prozirni sloj koji prekriva površinu oka i štiti od nečistoće, ima istu funkciju kao i stakleni prekrivač objektiva na fotoaparatu. Zjenica oka, koja se sužava i širi da bi kontrolirala količinu svjetla koja prodire u oko, obnaša istu funkciju kao i blenda fotoaparata. Šarenica oka kontrolira veličinu zjenice te je analogna dijafragmi oko blende fotoaparata. I oko i fotoaparat imaju leću. Leća digitalnog fotoaparata usmjerava zrake svjetla do CCD čipa, a oko iste usmjerava na retinu. CCD čip ima istu funkciju kao i retina oka – pretvara zrake svjetla u fotografije, odnosno slike koje vidimo.

Iako imaju slični hardware, predstavljamo razlike u softwareu između ova dva mehanizma:

  1. S obzirom na to da u šarenici postoje i mišićne niti, zjenica se može širiti i sužavati. Šarenica je povezana i s fokusiranjem pa će, kad se gleda bliži predmet, suziti zjenicu kako bi se povećala oštrina slike. Fotoaparatu bi trebalo više leća da postigne takvu prilagodljivost.
  2. Fotoaparati postaju sve bolji u reagiranju na različiti stupanj osvijetljenosti okoline, ali razmišljamo pritom u terminima razlikovanja iznimno sunčanog dana i gledanja u sjenu. Za fotoaparat, ova vrsta prilagodbe može biti problematična ovisno o njegovoj kvaliteti i često stvara fotografije u kojima je tamni dio pretaman ili svijetla površina izbriše dijelove u sjeni zbog prevelikog kontrasta. Oko je manje precizno od fotoaparata jer postavke fotoaparata mogu biti namještene tako da fotografija može uhvatiti veliku dubinsku oštrinu.
  3. Nadalje, slike u fotoaparatu su trajne. Naše pamćenje viđenog nije samo fluidno i prolazno, već je i obojeno našim uspomenama događaja, osjećajima i očekivanjima. Fotoaparati nemaju ni osjećaje ni očekivanja što čini zabilježene slike objektivnijima i preciznijima.
  4. Fotoaparat može biti korišten za bilježenje šireg spektra svjetline od onog koje primjećuje ljudsko oko. Naime, iako ih ne možemo vidjeti, UV, X i gama zrake mogu biti fotografirane ako se koriste prikladni fotoaparat i medij.

Sve u svemu, iako obavljaju sličan posao, nisu potpuno identični. Ljudsko oko je daleko prilagodljivije od fotoaparata koji zahtijeva korištenje dodatne opreme kako bi se postiglo ono što je ljudskom oku prirodno. S druge strane, iz istog razloga fotoaparat ima širi raspon upotrebe zbog sposobnosti korištenja sve naprednije opreme.tko je bolji u stvaranju uspomena?

Odgovori