Nikad nije kasno za operaciju mrene

Nikad nije kasno za operaciju mrene

Ovih dana imali smo čast upoznati gospođu Štefaniju Dodig, rođenju 14.05.1922 godine.

Gospođa Dodig svojim duhom nam je u potpunosti unijela ljetno raspoloženju u našu ordinaciju.

Njezina priča je sve prisutnija u našem društvu i zato smo ju odlučili podijeliti s Vama.

Prije dvadesetak godina gospođi Štefaniji prvi puta je dijagnosticirana mrena na oba oka, ali kako je mrena tek bila u začetku nije bilo potrebe za trenutnom operacijom. Godine su prolazile te se gospođa Štefanija privikavala na smanjeni vid jer je bila umirovljenica i opće je bilo pravilo da joj to sada ne igra tako važnu ulogu u životu.  Na žalost, radi smanjenog vida i izlasci na balkon postali su besmislica, jer kako kaže naša draga gospođa „Što ću tamo kada ništa ne vidim“. U jednom trenutku oslabljen vid radi mrene počeo je rezultirati padovima. Svi vi koji imate 20-40 godina nezgodno je kada padnete, ali kada imate 90 godina i dogode se padovi, oni vrlo često rezultiraju lomovima i mogu imati velike posljedice na starije osobe.

Unuka gospođe Doding bila je u strahu upravo radi tih padova i pomisli što bi se sljedeći puta moglo dogoditi, zato je odlučila primiti svoju baku pod ruku i dovesti je u našu polikliniku na konzultacije. Strah je velik u svima nama kada šaljemo svoje djedove i bake na bilo koji operacijski zahvat, ali kada imamo vjeru u operatera i svaki korak nam je detaljno objašnjen taj strah postaje sve manji.

Kako je prošla operacija? Mi možemo reći samo riječi hvale za gospođu Dodig. U svojim godinama sve upute je poslušala od riječi do riječi i operacija je protekla glatko i u vrlo kratkom vremenu. Zapravo, gospođa je bila naš najbolji pacijent na operacijama toga dana.


Post operacijski dio jednako tako je prošao bez i jedne komplikacije jer je gospođa Štefanijia i ovdje svaki korak odradila školski.

 

Danas je gđi. Štefaniji izlazak na balkon konačno užitak jer nakon 20 godina ponovno vidi jasno, a cijeloj obitelji je olakšanje jer više ne žive u strahu od mogućih padova radi lošeg vida.

 

Zaključak iz naše priče o gđi. Štefaniji je takav da nikada nije kasno za operaciju mrene, a jasan vid je nešto najdragocjenije što imamo. Jer i naša baka mora jednoga dana vidjeti svoje praunuke.

Leave a Reply