Nikad nije kasno za operaciju mrene

Nikad nije kasno za operaciju mrene

Ovih dana imali smo čast upoznati gospođu Štefaniju Dodig, rođenju 14.05.1922. godine.

Gospođa Dodig svojim duhom je u potpunosti unijela ljetno raspoloženju u našu ordinaciju.

Njezina priča je sve češća pojava i zato smo ju odlučili podijeliti s vama.

Prije dvadesetak godina gospođi Štefaniji prvi put je dijagnosticirana mrena na oba oka, ali kako je mrena tek bila u začetku nije bilo potrebe za operacijom. Godine su prolazile a gospođa Štefanija se privikavala na smanjeni vid – bila umirovljenicai pomirila se s tom činjenicom kao normalnom.  Nažalost, radi smanjenog vida i izlasci na balkon postali su joj naporni, objasnila nam je te dodala: “Što ću tamo kada ništa ne vidim“. U jednom trenutku oslabljen vid zbog mrene postao je uzrok njezinih sve ćešćih padova. Svi koji imaju 20-40 godina dobro znaju koliko je nezgodno kada padnu, ali kada imate 90 godina i dogode se padovi oni vrlo često rezultiraju lomovima i mogu imati velike posljedice na starije osobe.

Unuka gospođe Doding bila je vrlo zabrinuta zbog tih padova i pomisli što bi se sljedeći put moglo dogoditi, pa je odlučila dovesti svoju baku u našu polikliniku na konzultacije. Strah je velik u svima nama kada šaljemo svoje djedove i bake na bilo koji operacijski zahvat, ali kada imamo vjeru u operatera i svaki korak nam je detaljno objašnjen – taj strah postaje sve manji.

Kako je prošla operacija? Možemo samo pohvaliti gospođu Dodig. U svojim godinama sve upute je poslušala od riječi do riječi i operacija je protekla glatko te u vrlo kratkom vremenu. Zapravo, gospođa je bila naš najbolji pacijent na operacijama toga dana.

Post operacijski dio također je jednako tako prošao bez ijedne komplikacije jer je gospođa Štefanijia i ovdje svaki korak odradila školski.

Danas je gđi. Štefaniji izlazak na balkon konačno užitak jer nakon 20 godina ponovno vidi jasno, a cijeloj obitelji je olakšanje jer više ne žive u strahu od mogućih padova uzrokovanih lošim vidom.

 

Zaključak naše priče o gđi. Štefaniji: nikad nije kasno za operaciju mrene, a jasan vid je nešto najdragocjenije što imamo. Jer i naša baka, u konačnici, mora jednoga dana jasnije i bolje gledati svoje praunuke.

Odgovori