Higijena oka

Higijena oka

Reagirajte na vrijeme i spriječite probleme s očima.

Mnogi faktori mogu narušiti zdravlje oka, uključujući infekcije, alergije, opće zdravstveno stanje organizma, traumu, kao i probleme vezane za dob

Vjeđe sprečavaju ulazak stranog tijela u oko u čemu im pomažu trepavice koje upozoravaju kada im se neki predmet previše približi. Očne vjeđe sadrže žlijezde koje ispuštaju uljne tvari, čija je uloga sprječavati hlapljenje suze, tzv. Meibomove žlijezde. Sadržaj žlijezda se prazni preko izvodnih kanala na samom rubu vjeđe.

Mogu se začepiti pa nastaje upalna promjena ruba vjeđe koja se zove blefaritis. Iritacija se u takvim stanjima može smanjiti masažom vjeđa pomoću štapića za čišćenje uha. Masiranje se vrši čvrsto, u smjeru ruba vjeđa gdje se nalaze izvodni kanali Meibomovih žlijezda. Rub vjeđa čisti se pomoću otopine blagoga baby šampona razrijeđenog vodom, u omjeru 1:8, pomoću štapića za čišćenje uha. Danas postoje maramice za čišćenje vjeđa, raznih proizvođača, dostupne su u svim boljim ljekarnama.

Infekcije oka najčešće dolaze u obliku konjunktivitisa. Neke vrste konjunktivitisa su vrlo zarazne te je potrebna stroga higijena: (vlastiti ručnik, vlastiti jastuk, što manje rukama u blizinu oka, čuvati drugo oko ukoliko je zahvaćeno samo jedno) da bi se spriječilo širenje zaraze.

Kod nosioca kontaktnih leća, vrlo je važno oprati i isprati ruke prije rukovanja lećama. One se postavljaju na nenašminkano oko da spriječimo ulazak komadića šminke ispod leće i na taj način uzrokovanu iritaciju i/ili infekciju oka. Treba izbjegavati trljanje očiju jer ono može izazvati još jače žarenje oka ili bol. Ukoliko do iritacije dođe, treba treptati i pustiti suzama da iritaciju odstrane. Uvijek se treba koristiti propisana tekućina za leće koja će leću osloboditi naslaga proteina i na taj način spriječiti infekciju oka.

Također je važno štititi oči kako u poslu tako i od sunca. Nužno ih je zaštititi od UV zračenja i bljeskova, ne samo ljeti ili na skijanju već i svakodnevno u naizgled “normalnoj” situaciji. Nemojte olako shvaćati štetne utjecaje UV zraka, puno su veća no što možda mislite.

Svakako, redoviti pregled okuliste nužan je za zdravlje Vašeg oka.

Za sve dodatne informacije ili rezervaciju termina kontaktirajte nas.

Odgovori