Razmišljate li o tretmanu Botoxom? Evo što biste trebali znati

estetika pomlađivanje botox bore

Ovaj tretman za zaglađivanje bora možda ima lošu reputaciju radi ljudi koji pretjeruju pa im čela i lica izgledaju sjajno poput ogledala (najčešće filmske zvijezde), no nemojte dozvoliti da vas takvi navodi odvrate od ovog tretmana. Često baš takva razmišljanja čujemo i od naših klijenata koji se zanimaju za Botox, stoga smo porazgovarali s našom Dr. Ritz, te je zamolili da nam sastavi zgodan vodič koji će odgovoriti na sva vaša pitanja i nedoumice.

ŠTO JE BOTOX?

Prva i najvažnija činjenica - u oftalmologiji se Botox prvo koristio kao lijek protiv blefarospazma, bolesti nemogućnosti otvaranja stisnutih vjeđa. Lijek za to se istraživao još od 15. stoljeća i tek je u 21. stoljeću otkriven Botox kao idealno rješenje. Tijekom primjene Botoxa kao lijeka protiv blefarospazma, otkrivena je zanimljiva nuspojava - da "pegla bore". Tako je počela njegova primjena i u kozmetologiji, koja se razlikuje od primjene u medicinske svrhe, gdje ga neurolozi u djece i odraslih koriste za tretiranje raznih bolesti, poput migrene, strabizma itd.

Mi smo se u ovome tekstu orijentirali na njegovu estetsku primjenu.

Druga važna činjenica - Botox nije dermalni filer! Injekcija Botoxa opušta mišiće koji vremenom formiraju bore, dok dermalni fileri popunjavaju bore. Sama riječ "Botox" zapravo je ime najpoznatijeg branda koji distribuira toksin botulinum - da, toksin. No, prije nego što vas ulovi panika, moramo pojasniti nešto vrlo važno: svi su neurotoksini poput Botoxa, Dysporta i Xeomina (Dysport i Xeomin su srodni preparati drugih farmaceutskih kuća), odobreni od strane FDA (U.S. Food and Drug Administration) vrlo, vrlo razblaženi i prodaju se kao znatno slabije verzije čistog neurotoksina, te tako sigurno opuštaju mišić u koji su injektirani, bez negativnog učinka na okolne mišiće. Čak i mišić u koji je Botox direktno ubrizgan neće u potpunosti biti paraliziran. Često u njemu ostane dovoljno pokretljivosti, što vizualno licu daje prirodniji izgled i na taj način pomaže klijentima izbjeći "zamrznut" dojam koji ponekad vidimo na filmovima i crvenim tepisima u Holywoodu. Obzirom da Botox ima privremen učinak (do 4 mjeseca), na ovaj se proizvod, i njemu slične, u medicinskim krugovima češće misli kao na neuromodulator nego toksin.

TKO MOŽE DAVATI INJEKCIJE BOTOXA?

Čini se da tretman Botoxom u današnje vrijeme možemo napraviti gotovo svugdje – od kozmetičkih salona do raznih poliklinika. Međutim, Dr. Ritz kaže da je najsigurnije povrgnuti se ovom tretmanu kada ga radi profesionalno obučena osoba, specijalist koji razumije mišiće lica. Tako možete biti sigurni da ćete dobiti najbolje rezultate. "Tretman Botoxom treba biti modificiran prema "uzorku" bora, snazi mišića i kvaliteti kože", kaže Dr. Ritz.

POSTUPAK

Dr. Ritz nas je provela kroz sam postupak, od početka do kraja, a koji počinje s inicijalnim konzultacijama. "Tijekom konzultacija, pomno ću pregledati lice pacijenta kako bih utvrdila elastičnost kože i facijalne ekspresije", kaže Dr. Ritz. "Nakon toga ću ih savjetovati o tome je li Botox pravo rješenje za njih jer, na primjer, stariji pacijenti mogu imati teže i opuštenije obrve ili gornje dijelove lica".

"Moguće je da bi se puno bolji efekt u njihovom slučaju postigao korištenjem dermalnih filera ili možda operacijom". Kada se utvrdi koje područje treba tretirati, možemo početi sa samim tretmanom, kaže Dr. Ritz. "Prvo uklonim nečistoće i šminku s lica, a tretman se radi iglom i traje nekoliko minuta, ovisno o tretiranom području". Nakon tretmana slobodni ste nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima kao i inače, a puni efekt tretmana vidljiv je nakon dva dana. Tretirano područje se ne smije dirati dva-tri sata, niti spavati na toj strani lica.

BOL

Blaga nelagoda tijekom tretmana je normalna, obzirom na to da se Botox primjenjuje iglom, a traje nekoliko sekundi. Ova se nelagoda najbolje može opisati kao blago štipanje kože. Za injektiranje Botoxa lokalna anestezija nije predviđena niti potrebna. Kako bi se spriječila eventualna pojava masnica, Dr. Ritz koristi kockice leda na način da ledom blago prolazi tretiranim područjem. "Još jedan savjet za prevenciju eventualnih masnica – prije samog tretmana izbjegavajte lijekove poput aspirina koji prorjeđuje krv, također i ibruprofen, nadomjeske hrani u vidu ribljeg ulja te alkohol", upozorava Dr. Ritz.

NUSPOJAVE

Alergija na Botox je vrlo, vrlo rijetka, ali ipak moguća, i manifestira se tijekom tretmana u vidu nateknuća tretiranog područja.

KOLIKO DUGO TRAJU EFEKTI BOTOXA NAKON TRETMANA?

U prosjeku će pacijent osjetiti potpunu pokretljivost tretiranih mišića tri do četiri mjeseca nakon tretmana Botoxom. Postoje indikacije da neki pacijenti nakon dugogodišnjeg podvrgavanja ovom tretmanu mogu razviti imunost i u tim slučajevima im se savjetuje korištenje Dysporta ili Xeomina, sličnih preparata drugih farmaceutskih kuća.

IDEALNA DOB ZA PODVRGAVANJE OVOM TRETMANU

Ovo je pitanje koje svakoga interesira - koja je idealna dob za podvrgavanje Botoxu? Dr. Ritz kaže "kada god imate boru koja se može tretirati."